TİYATRO ATÖLYELERİ
Temel Tiyatro Atölyesi

NHKM Tiyatro Atölyesi, tiyatro ile ilgilenenlerin, bilgi ve yeteneklerini geliştirmek isteyenlerin, tiyatro sanatında derinlemesine ve gelişkin bir düzeye geçişleri için bir başlangıç zeminini oluşturmayı amaçlar.

Kursiyerler, alanında deneyimli eğitmenler eşliğinde aldıkları farklı derslerle, tiyatro sanatına ilişkin bütünlüklü bir bakış açısı edinebilir. Bireysel özelliklerini ve yeteneklerini farklı açılardan tanıma ve geliştirme fırsatı bulur.

Haziran ayına kadar devam edecek çalışmaların sonunda kursiyerler tek kişilik bir parça ve iki ya da üç kişilik bir sahne çalışması ile iki farklı rol kişisi üzerinden bir oyuncunun karakteri inşa etmesi yöntemleri üzerine uygulamalar yaparak eğitim dönemini tamamlarlar. 

Uzun vadede, atölye programına katılan kursiyerleri, NHKM bünyesinde oluşturulması planlanan topluluğun oyun üretimlerinde yer alacak kişiler olarak yetiştirmek hedeflenmektedir.

Atölyeye kayıt yaptıran öğrenciler haftada iki gün altı saat derse girecek ve

  • Temel Oyunculuk
  • Hareket
  • Ses kullanımı – Diksiyon
  • Dramaturji alanlarında dersler alacaklardır.

Dönem Başlangıcı 19 Ekim 2024
Dönem Sonu 8 Haziran 2025

Kurs gün ve saatleri
Her Cumartesi saat: 14:00 – 17:00
Her Pazar saat: 14:00 – 17:00

Katılım Ücreti
1500 tl / aylık

  • TEMEL DERSLER
Temel Oyunculuk

Oyuncu farklı insan tiplerini inceler ve sahneye taşır. Bunu yapabilmek için önce kendi bedenini ve ruhunu tanımalı ve özgürce yönlendirebilmelidir.

Sahne üstünde yer alan her hareket (nefes ve ses dahil) özelleştirilmiş ve gündelik hayatın üstüne çıkmış bir estetik değer taşımalıdır. Bu değer, oyuncunun kendi enstrümanı olan bedeni ve ruhsal bütünlüğü üzerindeki hakimiyeti ve tanışıklığı sayesinde oluşacaktır. İlk seviye oyuncunun bu donanımı edinmesi için bir anahtar işlevi görecektir, ancak unutulmamalıdır ki, tam denetim yıllarca sürecek doğru ve disiplinli bir çalışma ile elde edilebilir.

Oyuncunun bedenini çevreleyen mekan üç boyutludur. Gerçek hayatta her an çoğu kez farkında olmadan, rahatça yeniden ürettiğimiz eylemler sahnede ya da ekranda neden bizim için sıkıntı kaynağı olurlar? Doğal görünmenin sırrı nedir? Sınırlı bir mekanda tanımlı eylemlerdeki doğallık ve rahatlık; kişinin önce kim olduğunu anlaması, bu anlayışı kabullenmesi ve bu kimliği dönüştürmesi ile mümkündür.

Duygularda samimiyet, eylem çizgisinde tutarlılık ve algıda sınırların kırılması için doğaçlama alıştırmaları ve bunların tekrarı üzerine pratik çalışmalar yapılacaktır.

Haftada bir gün ve üç saat yapılacak olan derslerde oyuncu adayları, birçok oyunculuk metodundan (Stanislavski, Meisner, Grotowski gibi) yararlanarak doğaçlama ve role hazırlık çalışmalarıyla bir karakteri sahnede canlandırma ve ekip dinamiğini oluşturarak kollektif bir ekip olabilme üzerine çalışacaklardır.

Kursiyerler çalışmalara sahne çalışmalarına uygun kıyafet ve ayakkabı ile katılmalıdır.

Dramaturji Atölyesi

Dramaturji Atölyesi, bir oyunun genel yapısının, dramatik örgüsünün ve karakterlerinin analizi tekniklerinin atölye katılımcılarına kazandırılmasını hedefler.

Oyuncu adayının oynayacağı rolü inşa etme sürecinde, karakterini çeşitli yönleriyle analiz edebilmesi, diğer oyun kişileriyle olan ilişkisini anlayabilmesi ve oyunun kendi iç bütünlüğü içinde yapılandırmasını sağlamanın yöntemlerini kavratmak da atölyenin amaçları arasındadır.

İki bölümde yapılacak çalışmaların ilk yarısında, tarihsel süreci içinde dramaturjinin temel gelişimi ele alınarak, bir oyunun dramaturji raporu hazırlanacaktır. İkinci yarısında ise tiyatro tarihinde önemli bir yere sahip oyunların dramaturjik çözümlemeleri yapılacak ve bu yolla Dünya Tiyatro Tarihi de ana hatlarıyla işlenecektir. Oyun çözümleme pratikleri içinde aynı zamanda farklı çözümleme yöntemleri ve ekolleri üzerinde durulacak ve katılımcıların okudukları ya da izledikleri performanslar üzerine düşünme yöntem ve teknikleri geliştirilecektir.

  • Eğitmenler
 
Mustafa Çolak

1978 yılında İzmir'de doğumludur. 1993-1997 yılları arasında İzmir'de Konak Belediye Tiyatrosu, Mim Sanat Merkezi ve Anadolu Sanat Atölyesi gibi tiyatro topluluklarında oyunculuk yaptı. Aynı dönemde yönetmen yardımcısı ve yönetmen olarak da ilk reji çalışmalarına başladı.

1997 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Oyunculuk Bölümünü kazandı. 2001 yılında mezun oldu. Konservatuvarda okuduğu yıllarda Üniversiteliler Tiyatro Topluluğu ve Tiyatro Seyir gibi üniversite öğrencilerinden oluşan tiyatro topluluklarında çıkan oyunların yönetmenliğinde çalıştı ve oyuncu koçluğu yaptı.

2001 yılında Van Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. Van Devlet Tiyatrosu'nda 10 yıl çalıştıktan sonra 2011 yılında İzmir Devlet Tiyatrosu'na tayin oldu. Van'da çalıştığı dönemde aynı zamanda 2003-2005 yılları arası Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Oyunculuk Bölümünde Araştırma Görevlisi kadrosunda çalıştı, oyunlar yönetti ve oynadı. 2001-2011 yılları arasında 10 yıl boyunca Van Halkeğitim Merkezi'nde de öğretmenlere yönelik verilen oyunculuk, diksiyon, artikülasyon ve beden dili derslerinde eğitmen olarak görev aldı.

Tayin olduğu 2011 yılından bu yana da İzmir Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaktadır. Kurulduğu 2019 yılından bu yana da Tiyatrolog Sanat Akademi'de rejisörlük, eğitmenlik ve oyunculuk yapmaya devam etmektedir. Tiyatro hayatına başladığı 1993 yılından bu yana elliye yakın oyunda oyuncu ve birçok oyunda da yönetmen yardımcısı ve yönetmen olarak çalışmıştır.

 

 

TİYATRO ATÖLYESİ BAŞVURU FORMU

"*" gerekli alanları gösterir

Adınız Soyadınız*
Başında sıfır kullanmadan girin
DD eğik çizgi MM eğik çizgi YYYY

 

Etkinlik bültenine abone olun

Yeni bir etkinliğimizden ya da etkinlik güncellemelerimizden anında haber alın...

Genel Etkinlikler Hepsi

Yer Hepsi

Düzenleyen Hepsi