Çar12Haz18:30Arkeoloji Söyleşisi: Antroposen Çağda Arkeoloji Nasıl Olmalı?SÖYLEŞİ18:30 SalonİNSAN MANZARALARI SALONU BİLET FİYATI BİLGİSİ (ÜST BİLGİ)ÜCRETSİZ ETKİNLİK Tamamlandı

Etkinlik Bilgileri

2023’te şimdiye kadar ölçülen en sıcak hava ve deniz suyu sıcaklıkları kayda geçti. 2024 Nisan ayı ise gezegenin bilinen en sıcak Nisan ayı oldu. Her gün birçok ulusal ısı rekoru kırılmaya devam ediyor.

Aşırı hava olayları ve kontrol edilemeyen yangınlar, yüksek enlemlerde bile endişe verici bir hızla artıyor. Biyoçeşitlilik kaybı inanılmaz bir hızda devam ediyor. Plastik atıklar, mikro ve nano boyutlarda, tüm organizmaların içinde. Pasifik’te adalar sulara gömülüyor. Mono kültürü icat eden, kimyasal zehirlere bel bağlamış bir endüstriyel tarım nedeniyle toprak, su, hava ve canlı sağlığı büyük tehdit altında.
Doğa ve insan sömürüsü geç kapitalist dönemde hiç olmadığı kadar ivmelenmiş durumda. Holosen bitti, artık Antroposen var.

Yer bilimlerinden sanat ve beşeri bilimlere kadar tüm disiplinler, insan kaynaklı iklim değişikliği ve bunun insan ve insan olmayan varlıklar üzerindeki etkisi hakkında yüksek kaliteli veriler ve tahmin modelleri üretiyor.

Peki Antroposen Çağda arkeolojinin üstleneceği rol ne olacak? Geçmişin bir disiplini olarak arkeoloji, insanlığın Holosen’de karşılaştığı en büyük krize iç görü sağlayıp çözümler sunabilir mi?

Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu arkeolojinin sosyal ve beşeri bilimler arasında Antroposen’den çıkış yolunu bulmak yönünde önemli bir disiplin olduğunu öneriyor. 

Arkeolojinin gücü, ekosistemde önemli bir aktör olarak insanın derin tarihine nüfuz etme yeteneğinden kaynaklanıyor. Geçmişteki ani iklim değişikliklerine geliştirilen tepkilerin zaman ve mekândaki çeşitliliğine yalnızca arkeoloji erişebilir. Ayrıca arkeoloji, geniş konu ve yöntem yelpazesi sayesinde disiplinler ötesi araştırmaya olanak tanıyan güçlü bir geleneği geliştirmiştir. Arkeologların Antroposen krizine yanıt vermeye istekli olup olmadıkları ve nasıl yanıt verecekleri, gündeme getirmek istediğim bu söyleşi de değinilecek diğer bir tartışma noktası olacak.

Konuşmacı Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu (Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi):
Moderatör Prof. Dr. Zuhal Okuyan

   Çiler Çilingiroğlu Kimdir? 

Çiler Çilingiroğlu doktorasını 2009 yılında Tübingen Üniversitesi Prehistorya Enstitüsü’nde tamamlamıştır.
Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi anabilim dalında öğretim üyesidir.
Ege Üniversitesi Antroposen Araştırma Grubu ANTROG’un kurucusudur.

Güneybatı Asya ve Ege prehistoryası konusunda uzman olan Çilingiroğlu, Ulucak ve Çatalhöyük  Neolitik kazılarının geçmişte eş başkanlığını yapmış, Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması projesini yürütmüştür.
M.B. Albayrak ile ortak kaleme aldığı “Yol Ayrımları: Antroposen’den Çıkış Üzerine Bir Deneme” ve tek   başına kaleme aldığı “Antroposen ve Yeni İnsan” başlıklı kitapları yakın zamanda yayımlanmıştır.

Zaman

12 Haziran 2024 Çarşamba 18:30

Etkinlik Yeri

NHKM - İzmir

Anafartalar Caddesi No: 20 OS-KA Pasajı 35250 Konak - İzmir
0530 132 18 40 • (0232) 46 444 46

Salon

İNSAN MANZARALARI SALONU

Bu etkinliği paylaş

Yol Tarifi

Etkinlik bültenine abone olun

Yeni bir etkinliğimizden ya da etkinlik güncellemelerimizden anında haber alın...

Genel Etkinlikler Hepsi

Yer Hepsi

Düzenleyen Hepsi